lunes, 10 de noviembre de 2014

El mai, mai del 9N

Mai he vist persones fotografiant-se al costat d’una urna. Amb aquest orgull, amb aquest somriure tan convençut, amb aquesta sensació d’estar-se retratant al costat de la història. Ara miro imatges i intueixo la continuïtat d’una llarga lluita generacional, testimonis que havíem escoltat des de petits, records en blanc i negre. Persones que ja no hi són, però que tornen en el precís moment d’introduir un sobre dins d’una urna de cartró. Una caixeta que no només s’omplia de decisions, sinó que també d’una actitud on el compromís anava més enllà d’una, o de dues, creuetes. I potser per això em donava la sensació que quan algú deia “sí”, el pronunciava una miqueta més fort; o que quan algú el marcava, el senyalava amb més decisió; perquè en la seva veu se li sumaven d’altres que, malgrat ja no hi siguin, també tenen dret a ser escoltades.

Mai he vist persones tan diferents del meu poble mobilitzant-se, amb una entrega festiva, minuciosa i efectiva, per fer de voluntaris. És a dir, mostrant amb una fidelitat impecable el que vol dir la paraula voluntat. Estant pendents de cada detall. Utilitzant els seus propis cotxes per recollir i acompanyar les persones grans a votar, i dur-les a bracet fins a les seves taules corresponents. Donant-te la benvinguda a cada institut, com aquell que et rep a casa seva. I què simbòlic és poder votar en un centre educatiu, on els estudiants estan en plena maduresa i on aprenen a escoltar, a observar, a raonar, a dialogar. Perquè aquests voluntaris també ens van fer de mestres, en el sentit d’impulsar i d’estimular aquells que bonament aprenem a créixer amb el llibre de la democràcia. Així doncs, ahir en la solidaritat de l’anonimat es va teixir un llaç d’una fortalesa social indestructible. I per tant, davant d’aquesta estructura purament de carrer, qualsevol intent d’opressió queda directament en evidència, en ridícul.

Mai he vist que un diumenge ens despertem tan d’hora, per voler ser els primers, i potser també perquè ens crema la certesa d’haver esperat ja prou temps. O que després de votar, un no vulgui tornar cap a casa sinó quedar-se bocabadat davant d’aquest espectacle ciutadà. Sentint, tot d’un plegat, la necessitat de que li encomanin la joia d’aquest dia. D’embriagar-se de democràcia. D’adonar-se’n que aquesta set només es satisfà si, senzillament, un també en forma part. També hi és. Què bonic és conjugar el verb ser en un dia com aquest.

I com que mai, en els meus primerencs 24 anys, havia vist res semblant, avui, 10 de novembre, us llegeixo el Miquel Martí i Pol, -amb l’esperança que m’escolteu- per recordar-nos “que tot està per fer i tot és possible”.


No hay comentarios:

Publicar un comentario